About this blog

[In English]

“Cogito eco sum” [adapted from “Cogito ergo sum / I think so I exist”, meaning “I think so I am ecological”] Ecological Building is the second life of https://groenbouwen.wordpress.com and has 3 contributors at this moment, all civil engineering students. The blog wants to find a definition for an ecological building since a lot of (good/bad) concepts are existing today. Also, the blog wants to convince contractors, project managers,… building ecologically in an economic way. Matthias Van Wijnendaele is founder of the blog and last-year student in civil engineering (Master Building Techniques) @ K.U. Leuven. With his passion for buildings and science, he is interested in finding a answer on “How to build an ecological building?” using his modest experience.

[In Dutch]

Matthias Van Wijnendaele is student Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde (Master Gebouwentechniek) aan de KULeuven en combineert hierdoor zijn passie voor wetenschap en (mooie) gebouwen. Hij vindt het bijzonder belangrijk dat gebouwen (van kantoor- tot leefruimte, van tuinhuis tot architecturaal ontmoetingscentrum) ten dienste staan van de mens. Een gebouw moet de mens beschermen tegen de invloeden van de natuur, maar moet de bescheidenheid hebben om op de achtergrond te fungeren. Het mag in geen geval diezelfde mens schade berokkenen. De moderne evolutie naar duurzaam denken en handelen past volledig in deze denkwijze. Maar wat is een duurzaam kantoorgebouw? Wat is een ecologische en milieuvriendelijke woning? Deze blog helpt hem en hopelijk ook jou bij deze zoektocht.

Advertenties

5 reacties Add your own

 • 1. Joost Van Cauwenbergh  |  december 7, 2007 om 2:22 pm

  Ik ben nog een bijkomende pagina aan het uitwerken over EPB, op mijn site groenhuis.org.
  Is het mogelijk dat je hierover eens je mening geeft? Ik heb veel info gevonden op de laatste beurs in Brussel over passiefhuizen en ben deze nu aan het verwerken.
  Het is de bedoeling dat er nog informatie bij komt.

  Dank bij voorbaat

  Beantwoorden
 • 2. mvanwijnendaele  |  december 14, 2007 om 1:34 pm

  Hey Joost, het toeval wil dat ik de laatste tijd veel met EPB ben beziggeweest. Als ik wat meer tijd heb, wordt de blog terug actiever en ga ik zeker over EPB (en de gelijknamige software) berichten. Jouw pagina ga ik zeker bekijken! Prettige Feesten!

  Beantwoorden
 • 3. Laila Noort  |  januari 6, 2008 om 1:28 pm

  Hallo Matthias,

  Wij zijn voornemens om een earthship te gaan bouwen in Belgie. Mocht je het concept nog niet kennen, een earthship is een huis gebouwd o.a. van recycle materialen en voorziet in zijn geheel in zijn eigen energiebehoefte. Tevens wordt er veel minder water verbruikt omdat grijs water hergebruikt wordt.

  Ik was even nieuwschierig wat jij van het concept vindt. Je kunt meer info vinden op http://www.earthship.net.

  Tevens zou ik willen weten of er een alternatief is voor het geval wij geen vergunning kunnen verkrijgen voor het bouwen van een earthship.

  Beantwoorden
 • 4. mvanwijnendaele  |  februari 17, 2008 om 3:55 pm

  het concept is zeker en vast bekend en de denkproef en experimenten zijn zeker nuttig en lovenswaardig. Bedenk dat in België een soortgelijk space-ship niet mogelijk is. Laten we stap voor stap de gebruikte concepten overlopen.

  1) Elektriciteitsproductie, kan in de woestijn (New Mexico, het concept waar jij naar verwijst) perfect via zonnecellen. Op andere plaatsen in de wereld kunnen windmolens energie opwekken of een combinatie van beiden (Polar Station op Antarctica). In België schijnt de zon echter te weinig en is er te weinig wind om genoeg elektriciteit op te wekken om aan basisbehoeften te voldoen (computer, koelkast, kookplaten,…). Als je niet als holbewoner wil gaan leven, heb je elektriciteit nodig.

  2) Water. Een punt waar we in België nog heel wat vooruitgang kunnen boeken. Ons land is nat en regenwater kan perfect gezuiverd worden en gebruikt worden voor alle doeleinden buiten drinkwater en voeding.

  3) Eten. Een serre met veel glas in/grenzend aan een woning is perfect mogelijk in België.

  4) In de winter is het te koud. Als we gaan aardgas of elektriciteit willen gebruiken, moeten we onze toevlucht zoeken in een warmtepomp (warmte uit de aarde halen) of hout (bomen kappen en opnieuw aanplanten). Bedenk dat een warmtepomp ook elektriciteit nodig heeft om de warmte te comprimeren. Verder is veel glas in de winter een goede zaak als de zon schijnt (serre-effect), maar een slechte zaak als ze niet schijnt (warmteverlies door glas). In de zomer zorgt het glas voor oververhitting waardoor een goede zonnewering nodig is. Koeling is verboden! Een oplossing zou zijn om een ruimte te maken met veel glas en één met weinig glas met ertussen een geïsoleerde wand die kan opengemaakt worden indien nodig.

  5) Recyclagematerialen. Ook hier kunnen we heel wat bereiken. Heel wat mensen in onze Westerse maatschappij staan hier weigerachtig tegenover. Wanneer ze iets hebben weggegooid, is het vuil en stinkt het, vinden ze. Denk maar aan de eco-woning in Nederland die gesloopt moest worden omdat ze “lelijk” was. http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article899479.ece/Sloop_ecowoning_is_gemiste_kans_voor_Steenwijk#readmore

  Conclusie. Er is nog heel wat werk aan de winkel en we zoeken nog heel wat creativiteit om ecologischer te bouwen. Hopelijk was mijn uitleg duidelijk genoeg

  Beantwoorden
 • 5. Steven Van Impe  |  augustus 22, 2010 om 3:22 pm

  Dag Matthias, lang geleden!
  Ik ben aan het verbouwen en probeer daarbij zoveel mogelijk ecologisch te denken. Via wat websprongetjes kwam ik zo op je blog terecht!

  Wat me in het hele aanbod (niet specifiek jouw blog) een beetje stoort is dat alle aandacht ofwel gaat naar ‘grote’ projecten (passiefhuis bouwen, strobalenwoningen, earth ship, …) ofwel naar evidente ingrepen die vrij duur zijn (HR-glas, PV-panelen).

  Kleine verbouwingsprojecten als het mijne blijven een beetje in de kou staan. Misschien heeft dat te maken met het feit dat ze zo moeilijk zijn? Maar met kleine en relatief goedkope ingrepen, zoals bijvoorbeeld het naisoleren van een buitengevel langs de binnenkant (niet gesubsidieerd helaas!) kan een oud huis toch makkelijk enorm verbeterd worden, nietwaar? Bovendien lijkt het verbouwen van een oude woning me sowieso een veel lagere footprint te hebben dan het bouwen van een nieuwe, hoe passief ook.

  Iets om over na te denken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers liken dit: